Liška obecná - Líška obyčajná (Vulpes vulpes)

03.11.2015 17:53
Vulpes vulpes. Foto: Sharkan (Bohdan Dlouhý), NP Muránska planina – Veľká rechtorka, 7.5.2002
  
 
Název: liška obecná – líška obyčajná – Vulpes vulpes L.
 
Čeleď: psovité – Canidae
 
Popis: 
Je to menší psovitá šelma, charakteristická svým kožichem, který může být jasně rezavý, zrzavý až skoro červený, podklad může mít od bílé po černou, špičku ocasu má často bílou.
 
Délka těla se pohybuje v rozmezí 0,6 – 0,8 m, v kohoutku má výšku 0,35–0,48 m, váží 6–10 kg.
 
Rozšíření: 
Je nejrozšířenějším a nejadaptibilnějším druhem lišky. Vyskytuje se v tundře blízko polár­ního kruhu, přizpůsobila se životu v příměst­ských oblastech evropských měst, nalezneme ji i v pouštích Střední Ameriky nebo v asijských stepích.
 
Potrava a lov: 
Živí se mršinami, z živých zvířat loví hraboši a myši, ptáky hnízdí­cí na zemi, jejich vajíčka, je-li nouze, nepohrdne žížalami, hmyzem. Na podzim žerou lišky všechny druhy ovoce. Tím, že loví převážně nemocná zvířata, působí pozitivně na stav populací.
 
Loví převážně v noci, ve dne je aktivní v době odchovu mláďat a v zimě. Lišky mají charakteristický způsob, jak chytají hraboše a myši. Vyskočí do vzduchu tak, že přistanou všemi čtyřmi tlapami najednou na zemi na své oběti. To zabrání hlodavci, aby unikl výskokem. Jiné lišky vyhrabou svou kořist z bezpečí jejich nory. Když ji ubijí, sežerou okamžitě tolik, kolik potřebují, zbytek potravy zahrabou do úkrytu opodál. Pokud mají mláďata, která musí živit, vra­cejí se domů, aby vyzvrátily maso, které polkly.
 
Rodinný život: 
Samice jsou sexuálně dospělé v devíti měsících, ale lišky obecné pomáhají první sezónu matce při výchově jejich mladých. V typické skupině žije až pět dospělých lišek spo­lečně – pes, stará fena a její dcery.
 
Mláďata se rodí slepá a bezmocná v podzemních norách, kde je samice obvykle kojí asi měsíc. Postupně mláďata vylézají z nory, aby si hrála u vchodu. Potom dělají krátké výpravy do bezpro­středního okolí. Perou se a dovádějí, žvýkají si uši, koušou se do krku a vrhají se na sebe v simulovaném boji. Když začnou v noře dominovat hluč­ná liščata, fenka (a její pomocnice) se odstěhuje do sousední nory a navštěvuje mladé, aby je nakojila nebo aby jim vyzvrátila potravu. Mláďata lišek obecných jsou odstavena v devíti týdnech a ve čtrnácti týdnech jsou již samostatná.
 
Lišky a člověk: 
Člověk začal lovit lišky pro kožešinu od doby, kdy se začal oblékat, a poptávka po liščích kožešinách stále trvá. V letech 1977–78 bylo jen v samotné Severní Americe uloveno cel­kem 388 643 lišek obecných, 264 957 lišek šedých a 37 494 lišek polárních. V roce 1978 prý bylo vyvezeno téměř milion kožešin argentinské lišky šedé.
 
Literatura: 
kolektiv (1993): Velká kniha živočichů, Príroda Bratislava
 
 
Vulpes vulpes. Foto: Sharkan (Bohdan Dlouhý), NP Muránska planina – Veľká rechtorka, 7.5.2002