Poštolka obecná - Sokol myšiar (Falco tinnunculus)

03.11.2015 00:38

Falco tinnunculus. Foto: © Sharkan (Bohdan Dlouhý), ZOO Olomouc
  
 
Název: poštolka obecná – sokol myšiar – Falco tinnunculus (L.)
 
Čeleď: Falconidae
 
Popis: 
Menší dravec, dorůstající cca 34 cm. Samec i samice mají rezavý hřbet a horní stranu křídel, černé konce křídel a spodek těla světle okrový s tmavými podélnými čárami. Samec pak má šedý vrch hlavy a ocas, samice má hlavu i ocas rezavou a celou horní část těla výrazněji tmavě příčně proužkovanou.
 
Hnízdí ve starých hnízdech jiných ptáků, v dutinách stromů, na půdách domů, ve skalních štěrbinách apod.
 
Samice klade 5–6 vajec, mláďata zůstávají na hnízdech cca měsíc.
 
Převážně se živí drobnými hlodavci.
 
Rozšíření: 
Poštolka žije v Evropě, Asii a Africe. Obývá otevřená prostranství s jednotlivými stromy, menší skupiny stromů, skály, věže, půdy starých výškových budov atd.
 
Literatura: 
kolektiv (1993): Velká kniha živočichů, Príroda Bratislava